Dåliga hovar på en häst

Så sköter du dem bäst

Hoven är den punkt på hästen som bär hela dess vikt vid kontakt med marken.

För att belastningen inte ska bli felaktig måste hästen ha en normalt formad och frisk hov.

Men precis som vi människor har fotproblem så har även hästar hovproblem, och ibland upptäcks dåliga hovar på en häst sent, exempelvis vid hälta eller upptäckten av hovbölder eller hovröta

Vad beror dåliga hovar på?

Trasiga och sköra hovar är relativt vanligt, särskilt under sommarhalvåret.

Att en hov blir skör kan bero på torka, ärftlighet, otillräcklig motion, dåligt anpassade skor eller näringsbrist.

När det är torrt ute tar torkan fukt från hovarna och sandiga, steniga underlag kan orsaka sprickor. Det kan leda till att hästen behöver gå på den mer känsliga sulan, något som är smärtsamt och hindrar hästens rörelse. 

Hur sköter man hästens hovar? 

Man brukar säga - “Utan hovar ingen häst”. Regelbunden hovvård är nyckeln till friska hovar. Här kommer våra tips på bra hovvård. 

  1. Granska hovarna minst en gång om dagen genom att kratsa dem.

    Om du rider eller kör ska du kontrollera hovarna både innan och efter att du ridit/kört.

    Ta för vana att känna på hästens hov för att upptäcka andra skiljaktigheter, exempelvis sprickor eller om den ena hoven är varmare än den andra.

    Det kan tyda på att något inte står helt rätt till. Låt en veterinär eller godkänd hovslagare titta närmare på hoven om du misstänker en inflammation eller andra skador.

  1. Låt en godkänd hovslagare se över hästens hovar var 6-8 vecka. Om det går för lång tid emellan verkningen/skoningen växer hoven för mycket, då kan hoven bli felaktigt formad och därmed felbelastad.

    Det kan leda till smärta för hästen som inte hade behövt uppkomma om besöket skett tidigare. 

  1. Använd bra skor på hästen. På vintern är det bra att använda en sko som är anpassad för de kallare klimatet.

    Om hästen har en skodd hov är det rekommenderat att använda broddar, på så sätt kan skador förhindras.

Förebygg dåliga hovar på din häst

Att regelbundet sköta om hästens hovar är viktigt. Men det finns även andra sätt att förebygga dåliga hovar hos din häst. Att fukta och fetta in hovarna efter vattning är ett sätt att förhindra sköra hovar. Protein och energirik mat är ett annat. 

För att förebygga dåliga hovar är även användandet av rätt skor viktigt. Om hästen upplever ett obehag i hoven kan de inte arbeta avslappnat. Det kan leda till att hästen spänner sig, vilket i längden leder till stelhet, muskelproblem och ryggont. 

Har din hästs hovar sprickor eller deformationer?

Upptäck Shings - ergonomiskt utformade hästskor som passar hästar med olika typer av hovar. Shings är tack vare sin mjuka, elastiska och följsamma konstruktion en av de mest förlåtande alternativa, av- och påtagbara skorna som finns på marknaden.

Däremot så löser inga skor genom ett magiskt trollslag alla hovproblem.

Det hanterar man bäst genom att tillämpa adekvat verkning och hovvård. Det är även viktigt att se över miljön hästen lever i, ha koll på fodret, samt anpassa aktivitetsnivån. Läs mer om Shings hästskor i vår FAQ och upptäck vår webbshop!